Upchávky
Moderátor: Moderátoři
Tu sú požité upchávky z betonitu: http://www.youtube.com/watch?v=MYye1FqC ... re=channel .Bentonit sa požíva ako stelivo pre mačky .Za skúšku to stojí.
vyskušajte ten bentonit.Rozomleť ho v mlynčeku na kafé na jemny prášok
,nasypať do dutinky a nejakou tyčkou to porádne uklepať.Takéto upchavky su trvdé a vyrobené veľmi rýchlo.Udrží to v pohode fontánku
,raketku -malú sorbitku.Jedinou nevýhodou je že sa to nedá použit na delobuchy . Teda aspom ja som sa o to nepokušal ,moc sa mi nechce búchať kladivom po "zableskáči devine" .
p.s. flash no.9 prestávam používať ,čakám na chloristan
,nasypať do dutinky a nejakou tyčkou to porádne uklepať.Takéto upchavky su trvdé a vyrobené veľmi rýchlo.Udrží to v pohode fontánku
,raketku -malú sorbitku.Jedinou nevýhodou je že sa to nedá použit na delobuchy . Teda aspom ja som sa o to nepokušal ,moc sa mi nechce búchať kladivom po "zableskáči devine" .
p.s. flash no.9 prestávam používať ,čakám na chloristan
Stejně to moc nefunguje
Kočkolitovou ucpávku do dělobuchu?
To už jsem taky zkusil.
Použil jsem drť z toho kusového (do záchodku) a ten sanační (prášek, co se s ním posype kočičí loužička nebo hromádka mimo záchodek )
Výhoda je, že většinou vydrží trubka a ucpávka nikam daleko neletí (teda letí, ale po kousíčkách )
Nevýhoda je, že aby to stálo za to tak je u průměru 18 až 27 dobrá asi 3* delší, než je průměr trubky.
Ta druhá se tam dá tak, že se nalisuje v ocelovém pouzdře do papírového obalu a za ten se vlepí.
Mimochodem, lít sádru na většinu složí je dost blbost.
Nepomůže ani oddělení papírovým víčkem.
Jako blbost mě připadá i umístění slože uvnitř pláště dělobuchu do víčka od PET láhve a až pak zalití sádrou.
Protože do slože z té tuhnoucí sádry proleze vlhkost. I tak malou škvírou, jako je kolem toho víčka. Je to totiž vodní pára pod tlakem.
To už je lepší zalít parafínem.
PET zátky do demižónů seženete v každých lepších hospodářských potřebách.
Nejvíc se mě ale osvědčily zátky z montážní pěny.
To už jsem taky zkusil.
Použil jsem drť z toho kusového (do záchodku) a ten sanační (prášek, co se s ním posype kočičí loužička nebo hromádka mimo záchodek )
Výhoda je, že většinou vydrží trubka a ucpávka nikam daleko neletí (teda letí, ale po kousíčkách )
Nevýhoda je, že aby to stálo za to tak je u průměru 18 až 27 dobrá asi 3* delší, než je průměr trubky.
Ta druhá se tam dá tak, že se nalisuje v ocelovém pouzdře do papírového obalu a za ten se vlepí.
Mimochodem, lít sádru na většinu složí je dost blbost.
Nepomůže ani oddělení papírovým víčkem.
Jako blbost mě připadá i umístění slože uvnitř pláště dělobuchu do víčka od PET láhve a až pak zalití sádrou.
Protože do slože z té tuhnoucí sádry proleze vlhkost. I tak malou škvírou, jako je kolem toho víčka. Je to totiž vodní pára pod tlakem.
To už je lepší zalít parafínem.
PET zátky do demižónů seženete v každých lepších hospodářských potřebách.
Nejvíc se mě ale osvědčily zátky z montážní pěny.
Dokonalejší ucpávky
Zdravím,
Chtěl bych se zeptat jestli někdo používáte jako materiál na ucpávky malých dělobuchů epoxid. Já jsem doposud používal EPOXY 1200 http://www.rcm.cz/e-shop/barvy-lepidla- ... 1387.eshop a byl jsem naprosto spokojen ale cena je úmorná. Znáte někdo levnější náhradu za tento epoxid ? Popř. máte zkušenosti s Eprokitt T30 http://www.kittfort.cz/products_1_21.htm uvažuji o něm ale nevím jaké má vlastnosti. Prosím nedoporučujte sádru ani toaletní papír s herkulesem jde mi o vizuálně a technicky dokonalejší ucpávku.
Děkuji za odpověď
Chtěl bych se zeptat jestli někdo používáte jako materiál na ucpávky malých dělobuchů epoxid. Já jsem doposud používal EPOXY 1200 http://www.rcm.cz/e-shop/barvy-lepidla- ... 1387.eshop a byl jsem naprosto spokojen ale cena je úmorná. Znáte někdo levnější náhradu za tento epoxid ? Popř. máte zkušenosti s Eprokitt T30 http://www.kittfort.cz/products_1_21.htm uvažuji o něm ale nevím jaké má vlastnosti. Prosím nedoporučujte sádru ani toaletní papír s herkulesem jde mi o vizuálně a technicky dokonalejší ucpávku.
Děkuji za odpověď
ja by som doporucoval ucpavky z konstrukcneho lepidla rychlo schne asi taq do 2 hodin urobil som priblizne 30 delobuchov s navazkov 12g flash no.9 a a upchavka vzdy vydrzalaa spotreba je fakt mala a cena velmi prijatelná taq do 4 eur
- Přílohy
-
- rýchle konstrukcne lepidlo od den braven
- 0618a.gif (38.65 KiB) Zobrazeno 39405 x
Mě osobně se osvědčilo několik (8-12)koleček z tvrdého papíru postupně slepené k sobě chemoprenem...po vyschnutí je to velmi tvrdé, celkem levné a (pokud máš raznici příslušného průměru) rychlé, nevýhodou je ten šílenej smrad toluenu...
p.s. raznice (vhodného průměru) ti umožní "recyklovat" papírové obaly od sušenek (esíčka ap.) na ucpávky
p.s. raznice (vhodného průměru) ti umožní "recyklovat" papírové obaly od sušenek (esíčka ap.) na ucpávky
Do chemoprenu se toluen už nepoužívá, je tam cyklohexanon či co.
Já jsem jako ucpávky použil nařezanou dřevěnou kulatinu z měkkého lehkého dřeva, zalepenou tavným lepidlem, popř. nějakým akrylátovým lepidlem typu herkules atd.. Více je patrné z obrázků nějakých předloňských dělobuchů. Kulatina byla průřezu okolo 20mm a síla ucpávky cca 4-5mm, ta bickfordka, kdyby to někoho zajímalo, vede cca do poloviny dělobuchu.
U dělobuchů menších průměrů a návažky flashe do 3-4g, bych ucpávky realizoval jen ze sádry a tavného lepidla na straně zápalnice. Výhoda alespoň částečného použití přírodních materiálů typu sádra, dřevo papír, nějakého ekologického lepidla je více než zřejmá, nezatěžujeme naše luhy a háje dalším nadbytečným odpadem . A navíc si myslím, že bezpečnost dělobuchů je přímo úměrná rozumu odpalovače, když to tu tak čtu , jinými slovy i nebezpečný dělobuch se dá odpálit, tak aby se minimalizovalo riziko újmy na zdraví kohokoliv, jenom je potřeba občas myslet...
Já jsem jako ucpávky použil nařezanou dřevěnou kulatinu z měkkého lehkého dřeva, zalepenou tavným lepidlem, popř. nějakým akrylátovým lepidlem typu herkules atd.. Více je patrné z obrázků nějakých předloňských dělobuchů. Kulatina byla průřezu okolo 20mm a síla ucpávky cca 4-5mm, ta bickfordka, kdyby to někoho zajímalo, vede cca do poloviny dělobuchu.
U dělobuchů menších průměrů a návažky flashe do 3-4g, bych ucpávky realizoval jen ze sádry a tavného lepidla na straně zápalnice. Výhoda alespoň částečného použití přírodních materiálů typu sádra, dřevo papír, nějakého ekologického lepidla je více než zřejmá, nezatěžujeme naše luhy a háje dalším nadbytečným odpadem . A navíc si myslím, že bezpečnost dělobuchů je přímo úměrná rozumu odpalovače, když to tu tak čtu , jinými slovy i nebezpečný dělobuch se dá odpálit, tak aby se minimalizovalo riziko újmy na zdraví kohokoliv, jenom je potřeba občas myslet...
- Přílohy
-
- dělobuchy s návažkou flashe 25g a 95g
- delobuchy.jpg (42.45 KiB) Zobrazeno 39350 x
Chemické pravidlo pravé ruky: "Utržený palec pravé ruky ukazoval směr exploze."
Ja tiež používam kolieska z kartónu zlepené k sebe.Viac o delobuchu tu: http://www.pyroforum.org/forum/viewtopi ... &start=120
Podľa mňa stačí použiť na zlepenie obyčajné lepidlo na drevo (je lacnejšie ako chemoprén a hlavne tak strašne nesmrdí ) ja s úspechom používam toto http://www.pattex.cz/produkty/pattex-express.html. Drží to perfektne a dutinku to roztrhá úplne na kusy
Podľa mňa stačí použiť na zlepenie obyčajné lepidlo na drevo (je lacnejšie ako chemoprén a hlavne tak strašne nesmrdí ) ja s úspechom používam toto http://www.pattex.cz/produkty/pattex-express.html. Drží to perfektne a dutinku to roztrhá úplne na kusy
Игданит навсегда
Skutočnosti uvedené v mojich príspevkoch sa nezakladajú na pravde, sú taktiež výplodom chorej mysle a nemajú z realitou nič spoločné.
Skutočnosti uvedené v mojich príspevkoch sa nezakladajú na pravde, sú taktiež výplodom chorej mysle a nemajú z realitou nič spoločné.
chemopren mám doma jako velmi univerzální lepidlo na všechno, proto ho pužívám i na petardy , jinak schne celkem rychle a výsledný spoj je pružný (neláme se), taky nijak neovlivňuje slož když s ní přijde do styku("jezdim" na KP/Al 7:3)...
a ten smrad je jako po toluenu, toluen by tam fakt bejt neměl(píšou že tam neni )
Jinak čim krájíš kolečka? Mám sice raznici 28mm(pozůstalost), ale pak už jen malý(<10mm), malý (~20mm a menší) nůžkama prakticky nejdou vystříhnout(aby to ještě byly kolečka) a čas od času když si chci udělat menší dělobuch tak musim použít papírový kapesníky
p.s. dutinku jsem z toho nikdy nenašel, jen hromadu bordelu
a ten smrad je jako po toluenu, toluen by tam fakt bejt neměl(píšou že tam neni )
Jinak čim krájíš kolečka? Mám sice raznici 28mm(pozůstalost), ale pak už jen malý(<10mm), malý (~20mm a menší) nůžkama prakticky nejdou vystříhnout(aby to ještě byly kolečka) a čas od času když si chci udělat menší dělobuch tak musim použít papírový kapesníky
p.s. dutinku jsem z toho nikdy nenašel, jen hromadu bordelu
ucpávky
Jedním z řešení ucpávky múže být "vysprávkový suk". Používají stolaři - sukovníkem se odstraní z desky původní, přírodní, suk (mohl by dělat problémy) a vlepí se tam tohle. Dá se to koupit v potřebách pro stolaře, má to různé průměry a cena je halířově-korunová. Mně se tohle docela osvědčilo v kombinaci s PU lepidlem (to není úplně nejlevnější, ale dost dobrý)
Ještě pár slov k raznicím. Když už člověk nemá značkový produkt (opět prachy) lze hezky po staru naostřit trubku. K tomu stačí bruska a trošku šikovný ruce. Není to na velkovýrobu, záleží na materiálu, ale dá se vyrobit dost jednoduše a je plně funkční. V.
Ještě pár slov k raznicím. Když už člověk nemá značkový produkt (opět prachy) lze hezky po staru naostřit trubku. K tomu stačí bruska a trošku šikovný ruce. Není to na velkovýrobu, záleží na materiálu, ale dá se vyrobit dost jednoduše a je plně funkční. V.
-
ucpávka
Mně se osvědčila metoda ucpávek tvořených ze sádry (vrchní ucpávka) a směsi rozmixovaného toal. papíru + lepidla (Herkules - spodní ucpávka) - směs je vysoce přilnavá ke stěně dutinky, po úplném vytvrdnutí je tato ucpávka opravdu velmi tvrdá (asi jako dubové dřevo bez přehánění) a zároveň poměrně lehká... Její nevýhody jsou však velká pracnost, delší doba schnutí(pokud je ucpávka tlustší) a nutnost použití dřevěného soustružného válce na upěchování této ucpávky.. Na lepší objasnění konstrukce této ucpávky přikládám i fotodokumentaci : http://dawe21.rajce.idnes.cz/Konstrukce ... chu/#album
Naprosto souhlasím s Derrickem, technologicky i esteticky dokonale zvládnuté. Jen z těch 200 g flashe na výbušku jde takový respekt, že bych se s ním odvážil dělat jen v plínách a s napsanou závětí... Dle fotek usuzuji, že míchání složek bylo prováděno zip-lock bag metodou
Sběratel jedniček.
V příspěvcích za měsíc.
V příspěvcích za měsíc.
-
Ucpávky
Díky za pochvalu jde mi hlavně o to ukázat některým patlalům, jak vypadá dobře promyšlená poctivá domácí práce.. Ohledně toho míchání flashe - tato metoda se mi jeví jako nejlepší co se týče kompromisu mezi bezpečností a rychlostí... Kdybych měl dokonale promíchat cca 3 kg flashe (ikdyž zcela bezpečně) na papíře tak to opravdu pochybuju míchání složek na flash je sice asi nejnebezpečnější část výroby dělobuchů (alespoň mých), ale pokud se to dělá velmi opatrně a s rozumem (s použitím antistatického spreje apod), tak si myslím že to není zas tak hrůzostrašné..
Ahoj,
Chtěl bych se ještě zeptat na ten bentonit. Zkoušel jsem kočičí stelivo Sbudget, které má být z bentonitu. Jsou to takové žluto-hnědé kousky. Při pomletí v misce a nasletné ztloukání se to stále hodně drolí na to, aby tam šla vyvrtat díra a aby se polovina ucpávky (trysky na fontánku) nerozpadla. Když se tak dívám na videa maníků, co tak dělají i trysky k rakeám, mají tam nějaký bílý bentonit. Je mezi tím nějaký rozdíl? Je ten bílý nějaká lepší kvalita vhodnější na ucpávky/ trysky? Je to jinak rozdělené popisem na pytli, abych věděl který kupuji? Ten bentonit při mletí má v sobě nějaké malé částečky, nejspíše zbytky písku, kvůli kterým nejde pořádně rozemlet a podle mě proto ucpávky s tímto bentonitem drží špatně.
Třeba jen pro kázku chlapík má tady na tomto videu úlně bílý bentonit, https://www.youtube.com/watch?v=Bg7Qz4sLxdYzatímco ten můj vypadá asi takto http://www.keramost.cz/cz/produkty/stel ... s-standard
Díky moc za odpovědi.
Chtěl bych se ještě zeptat na ten bentonit. Zkoušel jsem kočičí stelivo Sbudget, které má být z bentonitu. Jsou to takové žluto-hnědé kousky. Při pomletí v misce a nasletné ztloukání se to stále hodně drolí na to, aby tam šla vyvrtat díra a aby se polovina ucpávky (trysky na fontánku) nerozpadla. Když se tak dívám na videa maníků, co tak dělají i trysky k rakeám, mají tam nějaký bílý bentonit. Je mezi tím nějaký rozdíl? Je ten bílý nějaká lepší kvalita vhodnější na ucpávky/ trysky? Je to jinak rozdělené popisem na pytli, abych věděl který kupuji? Ten bentonit při mletí má v sobě nějaké malé částečky, nejspíše zbytky písku, kvůli kterým nejde pořádně rozemlet a podle mě proto ucpávky s tímto bentonitem drží špatně.
Třeba jen pro kázku chlapík má tady na tomto videu úlně bílý bentonit, https://www.youtube.com/watch?v=Bg7Qz4sLxdYzatímco ten můj vypadá asi takto http://www.keramost.cz/cz/produkty/stel ... s-standard
Díky moc za odpovědi.
než mě začnete kamenovat, nechte mi chvíli na útěk...
Bentonit
Osobně jsem bentonit z kočičího steliva nezkoušel, ale mám dva už práškové, jeden který je velikostí asi tak někde mezi hrubou moukou a krupicí a je jak říkáš nahnědlý a druhý jemný prášek, světlý... zatím jsem je ještě nemohl využít, takže nemůžu referovat z vlastní zkušenosti, ale matně si vzpomínám, že jsem kdesi viděl, jak někdo připravoval zátky tak, že si bentonit za tepla nasáknul roztaveným parafínem (tušímže to bylo <10%, ale přesně si to opravdu nepamatuji) a výsledná hmota měla při natloukání výrazně lepší soudržnost. Snad ti to alesponň trochu pomůže